Adem, Focus & Koude

Gezondere leefwijze & Innerlijke verdieping

Wat voor mij begon als het aangaan van een grote persoonlijke uitdaging, bleek een mooie boost te zijn voor een gezondere leefwijze en meer innerlijke verdieping.

Als echte liefhebber van tropische temperaturen, had ik een enorme hekel aan koude. Toen ik hoorde van de workshop van Wim Hof, zag ik dit als een mooie kans om deze angst te overwinnen. Tegelijkertijd was ik erg benieuwd naar de positieve effecten van ademen en koude. Na de workshop was mijn enthousiasme volop gewekt. De effecten van de eenvoudige oefeningen, had ik zelfs na één middag al goed gevoeld. Bovendien had ik in een ijsbad gezeten! Dit gaf als toetje nog eens een extra lading energie en een erg blij gevoel!

Nieuwsgierig naar hoe deze effecten zich zouden ontwikkelen na een jaar intensief trainen, heb ik me opgegeven voor het instructeursjaar in de Wim Hof Methode. Dit jaar kenmerkte zich door ademen, meditatie, koude-gewenning en de groeiende kracht hiervan te ervaren. Koude was niet langer meer de vijand, maar werd een vriend.

Ziek was ik al bijna nooit, maar bijvoorbeeld een opkomende keel- of hoofdpijn, ademde ik ‘gewoon’ weg. Sportprestaties zette ik gemakkelijker neer. Ook mijn linkerbeen, die iets minder functioneerde na de gevolgen van een ongeluk, functioneerde weer beter! Persoonlijk extra waardevol was, dat ik hierdoor ook mijn pad naar verstilling had gevonden. Ik en rust, wie had dat gedacht?! Bovendien bleek deze methode een mooi handvat te zijn voor het overwinnen van andere obstakels op mijn pad.

Na de succesvolle afronding van het instructeursjaar, ben ik niet stil blijven zitten. Ademhaling, meditatie en koude, heb ik in mijn leven geïntegreerd en heb me hier nog verder in verdiept. Ook heb ik verschillende workshops door Nederland gegeven in samenwerking met andere koude-experts.

Adem, focus, koude in de wetenschap

In o.a. Zuidoost Azie, Rusland en Scandinavie, zijn de positieve effecten van koude en ademen al lang bekend en verweven in hun tradities. In Europa raakt men ook steeds meer bekend met en gewend aan deze resultaten. Dit mede dankzij een aantal onderzoeken, waarin de effecten wetenschappelijk zijn aangetoond.

Neem bijvoorbeeld het onderzoek in samenwerking met het Radboud Ziekenhuis. Hierin is o.a. aangetoond dat het beoefenen van de Wim Hof methode ons autonome zenuwstelsel en ons immuunsysteem kan beïnvloeden. Of neem de uitslagen van de Cool Challenge, waaruit o.a. bleek dat er 29% minder ziekteverzuim was onder de deelnemers. Dit alleen al dankzij 30 seconden koud afdouchen!
 Er zijn flink wat onderzoeken die de positieve resultaten van meditatie aantonen

Training

Deze adem, focus, koude-trainingen zijn vooral ervaringsgericht en toegankelijk en toepasbaar voor iedereen. Er wordt veel aandacht besteed aan het uitvoeren van de ademoefeningen (ook in combinatie met fysieke oefeningen), de kracht van je geest en het voelen van de effecten. Je krijgt heldere achtergrondinformatie en er is altijd ruimte voor vragen. Aan het einde van de workshop kun je een ijsbad nemen. Dit is een absolute aanrader, maar blijft optioneel. Het ijsbad werkt aanvullend en versterkend op de adem- en focus oefeningen, maar is niet noodzakelijk om de effecten van de methode te voelen. Dit bereik je ook door deze te combineren met koud afdouchen. Bij de privé-sessie zit geen ijsbad inbegrepen. De koude-training bestaat dan uit thuis koud (af)douchen. Een ijsbad tijdens een privé-sessie kan tegen meerprijs geregeld worden.

Maar genoeg gepraat! Ervaar het zelf tijdens een workshop of privé-training!

Check nu voor een workshop! Boek een privé sessie