Traditionele Thaise Yogamassage

De helende kracht van aanraking

Geschiedenis Thaise massage

Traditionele Thaise Yoga Massage, of kortweg Thaise Massage, is één van de oudste natuurlijke geneeswijzen ter wereld. Het werd toegepast lang voordat medicijnen hun intrede deden. Volgens de overleveringen is Thaise massage circa 2500 BC door boeddhistische monniken vanuit India naar Thailand gebracht. Binnen de Boeddhistische samenleving werden de zieken in tempels door monniken behandeld. Ziekten werden (en worden) gezien als een disbalans tussen lichaam en geest. In de tempels werden de zieken behandeld met de 4 elementen van de traditionele geneeskunst; spirituele ondersteuning, voedingsondersteuning, kruiden en Thaise massage.

De grondlegger van Thaise Massage is “Vader-dokter” Jivaco Kumarpaj. Zijn echte naam is Dr. Jivaka Kumar Baccha. Hij was de persoonlijk geneesheer van de Boeddha en wordt ook wel gezien als de grondlegger van de oosterse geneeskunst. De Indische invloed op de Thaise Massage zie je duidelijk terug in de yoga gerelateerde strekkingen. De acupressuur in de Thaise Massage valt te herleiden naar de Chinese invloed, met wie Thailand ook een nauwe band onderhield. Thaise massage combineert de technieken uit beide landen tot een geheel eigen massagevorm. Gecombineerd zorgen ze voor een optimale behandeling van lichaam en geest, waarbij de ontvanger een heerlijke ontspanning en tegelijkertijd activering zal ervaren. Daarnaast wordt het zelfhelend vermogen gestimuleerd.

Wat maakt Thaise Massage zo bijzonder?

Traditionele Thaise massage gaat verder dan alleen massage. Het is van oudsher een geneeskunst die word toegepast om vele kwalen te verhelpen en bevordert de gezondheid en welzijn van de ontvanger. De Thaise Massage wordt op dynamische wijze aan de ontvanger gegeven door de kleding heen. Deze dynamische flow heeft een versterkende ontspannende werking. De massage wordt gegeven met de handen, duimen, onderarm, elleboog, voeten, knieën en met op de ontvanger afgestemd gebruik van het lichaamsgewicht.

In Thailand (als ook in vele andere landen) heeft men een holistische kijk op de gezondheidszorg. Lichaam en geest worden niet gescheiden. Ze worden gezien als eenheid. In Thailand ziet men daarom het menselijk lichaam als 5 verschillende ‘lichamen,’ die allemaal in verbinding staan met elkaar. Zij onderscheiden het fysieke lichaam, het energie lichaam en 3 verschillende bewustzijnslichamen. Wanneer er een verstoring (energie-blokkade) is in deze balans, dan komt dit na enige tijd, tot uiting in de gezondheid. Thaise massage wordt gegeven op het energie lichaam. Omdat alle lichamen een eenheid vormen, werkt de massage door op het fysieke lichaam, het energie lichaam en de 3 bewustzijnslichamen..

Tijdens de massage worden de energiebanen bewerkt. Deze energiebanen heten ‘Sen’ in het Thais. Vanuit de traditionele Thaise geneeswijze bestaat de mens uit 72.000 sen, die allemaal met elkaar in verbinding staan. De één loopt over in de ander. De basis van de sen bestaat uit de 10 hoofd sen; Sen Sib. De sen zijn de kanalen voor vitale levensenergie. Vitale levensenergie wordt in Thailand Lom Pran genoemd. Lom Pran kennen we ook in het Chinees als Qi, of in India noemt men het Prana. Door middel van acupressuur en strekkingen worden blokkades in de sen verwijderd en wordt de doorstroming van lom geoptimaliseerd. Dit heeft weer een positieve invloed op de 5 lichamen. Hierdoor behoren o.a. ontspanning, grotere vitaliteit, soepele spieren en gewrichten, een meditatieve rust en herstel van natuurlijke balans tussen body-mind-spirit tot de effecten van de Thaise Massage.